vitaminer og huden

Skrevet av: Christian Boreg Lars oppdatert: 2012-09-04
Huden er kroppens største organ og den første linjen i forsvaret mot infeksjoner. På grunn av sin viktige rolle, er huden din også sårbare for de skadelige effektene av varme, kulde, sol, skader og forurensning. Vitaminer, særlig A, C, E og D, spiller en viktig rolle i den samlede helse og funksjon av huden din. Disse vitaminene kan brukes på huden, spises i rå form eller tatt som kosttilskudd

Antioksidanter

Antioksidanter beskytter kroppen mot. den skadelige effekten av frie radikaler. Frie radikaler er ustabile atomer eller grupper av atomer som reagerer med oksygen for å forårsake skader på cellenivå. Skin skader fra frie radikaler er exaccerbated av miljøgifter, for eksempel overeksponering for harde sol og smog. Men, vitaminene A, C og E er antioksidanter som bidrar til å fremme sunn hud. Vitamin A har konsekvent vært brukt i behandling av hudsykdommer som akne, og kan kjøpes i noen over-the-counter kremer eller foreskrevet av lege. Vitamin C og E hjelpemiddel i helbredelse av huden og brukes til å behandle mindre kutt, skrubbsår og brannsår. Disse vitaminene kan alle brukes lokalt, eller direkte, til huden som kremer og serum.

Vitamin D

I følge en studie utført av Harvard Medical School, så mye som 40 prosent av befolkningen i USA antas å være mangelfull på vitamin D, spesielt i nordlige statene med kaldere klima der soling er begrenset. En mangel på vitamin D kan føre til irriterende hudlidelser, for eksempel psoriasis og eksem. Mer alvorlig, kan mangel på vitamin D redusere mengden av pigment i huden, noe som øker risikoen for visse hud kreft, for eksempel melanom. Selv om overeksponering er usunt, er 5 til 10 minutter med sol minst tre ganger i uken foreslått.

Mat

Den enkleste måten å få alle de vitaminene som er nødvendig for sunn hud er å spise en rekke vitamin-rik mat . Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen, og finnes i mange oransje, gule og røde matvarer som gulrøtter, søtpoteter, vinter squash og honningmelon. Vitamin C er i sitrusfrukter, brokkoli og mørke bær. Befestet melk, eggeplommer og tunfisk er høy i vitamin D. Peanøtter, hvetekim, solsikkefrø og vegetabilske oljer er alle gode kilder til vitamin E.

Supplements

Hvis du følger en 1600-kalori, velbalansert daglige kosthold, du får sannsynligvis ikke mye utbytte av å ta vitamin kosttilskudd. Dette er fordi din kroppslige lett bruker vitaminer som finnes i hele matvarer først og deretter tar hva som kan mangle fra kosttilskudd. Med mindre du er på en diett eller legen har foreskrevet vitamin tilskudd, vil de fleste tillegget utskilles i urinen eller avføring, og fordelene vil være minimal.

Hensyn

Hvis du tar vitamin tilskudd, er det viktig å følge doseringen instruksjonene og anbefalte daglige kvoter. Store doser av vitaminer, spesielt vitamin A, kan være giftig og føre til dødsfall. Å spise gulrøtter vil ikke drepe deg, men forbruker store mengder av matvarer rike på betakaroten kan gi huden din en oransje eller gul fargetone. Rådfør deg med legen hvis du føler at kosthold er mangelfull i enkelte vitaminer.


Previous:mat for friske øyne Next:hvordan å lage hjemmelagde protein shakes med egg

Relaterte artikler


 • hvordan å bruke bmi å sette vekttap mål realistisk
 • helsemessige fordeler av drikkevann
 • hvor å miste vekt på et budsjett
 • hva du skal spise for å få vekt raskt
 • hvordan å bygge muskler ved hjelp av protein
 • hvordan du absolutt gå ned i vekt i 2009
 • hvordan å få sunne, leges raskere og gå ned i vekt med ernæring
 • hvordan avgifte systemet
 • hvordan å få vekt
 • hvordan å bruke mindre kalorier
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com