osteoporose screening

Skrevet av: Catrine Blikom oppdatert: 2015-01-13
osteoporose er en tilstand som forårsaker progressive bentap. som bein svekke, kan sannsynligheten for brudd øker. osteoporose screening ofte hjelper å oppdage sykdommen i tide. en bentetthet test, vanligvis gjennomført på to års mellomrom, er ofte brukt for screening og diagnostikk av osteoporose. resultatene av en bentetthet test kan indikere sykdomsutbruddet, risiko for lidelse et brudd, og kunne bistå i vurderingen av effekten av osteoporose behandling.
en test som registrerer endringer i bentetthet brukes ofte for osteoporose screening. en bentetthet test vanligvis bestemmer mengden av kalsium og andre mineraler som finnes i et bein. mineralinnholdet indikerer tetthet av benet og i sin tur styrke. lavt mineralinnhold kan øke sjansene for oppsprekking et bein. hos personer som har osteoporose og er under behandling, kan testen utføres etter to år for å sjekke effekten av behandlingen.
det er ulike teknikker for å måle bentetthet. testen kan være gjennomføres på et legekontor eller et sykehus røntgenavdelingen. Noen enheter test bentetthet i perifere områder som inkluderer fingeren, hælen, og håndledd. en test av de perifere deler kan bidra til å avgjøre om en person er i fare for å lide et brudd på kort sikt. noen prosedyrer innebære større enheter som test bentetthet i hofte og ryggrad områder som er generelt ansett som bedre indikatorer på osteoporose.
en dual-energy x-ray absorpsjonsmetri ( DEXA ) som sjekker beintetthet i ryggraden, hoften eller hele kroppen er en av de vanlige testene som brukes. det er en smertefri prosedyre som vanligvis innebærer nominell stråling. testen kan vanligvis gjøres i ca 10 til 15 minutter. denne testen brukes oftest i osteoporose screening som det gir mer pålitelige resultater. vanligvis tar det rundt to til tre dager å motta testresultatene.
kvantitativ computertomografi kan utføres for å måle tettheten i ryggsøylen og for 3 -d bilder av en persons bein. testen kan være dyrere og kan utsette en for mer stråling enn DEXA. noen ganger radiografisk absorpsjonsmetri, en metode som bestemmer bentetthet fra en hånd x- ray kan bli utført. en teknikk kalt kvantitativ ultralyd kan brukes til å måle bentetthet på hælen eller kneskålene med hjelp av lydbølger. noen medisinske planer kan dekke kostnadene for en bentetthet test dersom den enkelte har osteoporose risikofaktorer og en lege anbefaler prosedyren.
generelt, bentetthet testresultatene inkluderer t- skårer og z -skårer, t -skåre komponent sammenligner ofte en individuell bentetthet med verdiene av friske personer av samme kjønn. mens en positiv poengsum antyder at personen testet har bein som er sterkere enn gjennomsnittet for denne gruppen, betyr en negativ T-score lav bentetthet ifølge Verdens helseorganisasjon normer, en t- score i -1 til. -2. 5 -serien kan være en indikator på osteopeni, en tilstand der bentap har nettopp begynt. en t- score i -2. 5 eller lavere rekkevidde kan tyde på at en person har osteoporose.
z -score vanligvis sammenligner verdier av individer av samme alder, kjønn, og rase. det kunne bidra til å oppdage osteoporose som kanskje ikke er aldersrelatert, men på grunn av en annen tilstand. en lege kan foreslå laboratorietester for å fastslå årsaken til lav bentetthet. behandling av den underliggende tilstanden kunne være nødvendig å stoppe bentap.


Previous:nothing Next:velge den beste familieplanlegging metode

Relaterte artikler


 • daltonism
 • Yersinia enterocolitica
 • de vanligste årsakene til fot og ben kramper
 • svangerskapsdiabetes
 • Hvordan kan jeg unngå hypotermi
 • klomipramin
 • hva som forårsaker en forstørret lever
 • anafylaksi
 • vite om jeg er allergisk mot hvete
 • Hva skjer med blodsukkeret etter spising
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com