obstruktiv søvnapné syndrom

Skrevet av: Trine Mørland oppdatert: 2015-01-31
obstruktiv søvnapné syndrom er den hyppigst forekommende formen for søvnapné, som er en tilstand der en person periodisk opphører å puste i perioder med søvn. obstruktiv søvnapné syndrom innebærer gjentatte tilfeller av luftveisobstruksjon under søvn. der er flere steder hvor luftveiene kan bli hindret under søvn, og det er mange medvirkende faktorer. symptomer inkluderer overdreven tretthet i løpet våkne timer og hyppige forekomster av hindret puste mens du sover, og selv om den lidende kan være uvitende om disse episodene, en seng partner er vanligvis klar.
obstruktiv søvnapné syndrom generelt er diagnostisert gjennom en overnatting test kjent som en polysomnogram. testen er utviklet for å måle luftstrøm, blod oksygen konsentrasjon, pustebevegelser og øyebevegelser. elektriske aktiviteten i hjernen også måles, sammen med hjertefrekvens og muskelaktivitet. denne testen vanligvis utføres av en utdannet tekniker i et søvnlaboratorium.
det er mulig å redusere episoder av obstruksjon under søvn med konservativ behandling. hvis fedme er en medvirkende faktor, et vekttap på så lite som 10 prosent er sannsynlig å redusere antall av obstruksjon forekomster. alkohol bør unngås, fordi den fungerer som et muskelavslappende middel, og øker sannsynligheten for luftveiene musklene slapper av og kollapset. endre sovestilling fra liggende på ryggen til liggende på siden eller sover i en semi- høy stilling er ventelig vil redusere hyppigheten av apné episoder.
for mer alvorlige tilfeller av obstruktiv søvnapné, bruk av søvnapné enheter som underkjevens avansement enheter kan vise seg nødvendig. en underkjevens avansement enhet sikrer at tungen fortsatt deprimert og hindrer den fra å blokkere luftveiene. denne enheten bør bare brukes under ledelse av helsepersonell.
en kontinuerlig positivt luftveistrykk maskin ( CPAP ) er en mekanisk enhet som vanligvis brukes i behandling av obstruktiv søvnapné syndrom. en maske bæres over nesen eller munnen under søvn. masken er koblet til en maskin som gir kontinuerlig luftstrøm. maskinen tvinger luft inn i nesen eller munnen på en kontinuerlig press, hindrer Airway fra stengetid.
i noen problematiske tilfeller kirurgiske prosedyrer brukes for å redusere episoder av søvnapné. når misdannet eller overdreven, er problematisk vev til stede, for eksempel en avveket septum, forholdsmessig liten underkjeven, veldig stor tunge eller overdrevet store mandlene, kan kirurgi utføres. kirurgi vanligvis er den endelige behandlingen alternativet, kun vurderes etter konservativ behandling og apné enheter og maskiner har gjort noen markant forbedring.


Previous:nothing Next:vannkopper immunitet

Relaterte artikler


 • Doppler sonography
 • de vanligste årsakene til sen eggløsning
 • hydrothorax
 • de vanligste årsakene til nakkesmerter og nummenhet
 • årsakene til underernæring
 • bevinget skulderblad
 • felles lidelse
 • Gigli så
 • chorioretinitis
 • Overhydrering
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com