hyperprolaktinemi

Skrevet av: Catrine Blikom oppdatert: 2014-10-22
hyperprolaktinemi er en medisinsk tilstand preget av unormalt høye nivåer av hormonet prolaktin i blodet. prolaktin er produsert av fremre hypofysen og er assosiert med amming. hyperprolaktinemi er normalt hos gravide og ammende kvinner. det kan også være forårsaket hos menn og kvinner av stress eller mangelfull thyroid produksjonen, som en farmasøytisk bivirkning, eller som et symptom på sykdommer som påvirker hypothalamus, nyre, lever, eggstokker, hypofysen eller skjoldbruskkjertelen. symptomer på hyperprolaktinemi hos kvinner omfatte produksjon av morsmelk og forstyrrelser i menstruasjonssyklusen, mens berørte menn kan oppleve lavt testosteron, infertilitet, og erektil dysfunksjon.
hyperprolaktinemi kan også være forårsaket av sykdommer som blokkerer strømmen av dopamin til fremre hypofysen, slik som svulster nær hypofysen. nyresvikt og sarkoidose er andre mulige årsaker. økte prolaktinnivåer er vanlig etter epileptisk anfall, men ikke andre typer anfall, så kan hyperprolaktinemi være brukes for å diagnostisere epilepsi. i noen tilfeller, forhøyet prolaktin nivå tilstede uten åpenbar medisinsk årsak. prolaktin sekresjon kan bli returnert til normale nivåer gjennom narkotika eller urte kosttilskudd som stimulerer dopamin, inkludert bromokriptin, kabergolin, quinagolide, og urten rosenrot.
menn og kvinner opplever ulike symptomer på hyperprolaktinemi. i kvinner, forårsaker tilstanden morsmelk produksjon, selv om kvinnen ikke er gravid. det kan også føre til lave østrogennivåer, som fører til infertilitet, menstruasjonsforstyrrelser forstyrrelser, tap av libido eller sex stasjonen, og vaginal tørrhet. menstrual symptomer kan ta form av tapte perioder, uregelmessig blødning, og selv fullstendig fravær av menstrual perioder, en tilstand som kalles amenoré.
menn lider av opphøyde prolaktinnivåer kan oppleve symptomer som infertilitet, tap av libido, og erektil dysfunksjon. i sjeldne tilfeller, kan berørte menn også produsere brystmelk. ofte, symptomene er for mild i menn til fange sykdommen tidlig. i avanserte stadier forårsaket av svulsten, det utvidete hypofysen kan forårsake hodepine og synstap hvis det presser på synsnerven. overdreven prolaktinnivåer kan føre til osteoporose på lang sikt som følge av redusert østrogen.


Previous:nothing Next:lesing lidelser

Relaterte artikler


 • prolapsed hemorrhoid
 • lumbale puter
 • finne ut mine testosteronnivå
 • li-fraumeni syndrom
 • få IVF finansiering
 • guttaperka
 • AST test
 • hva som forårsaker en forstørret lever
 • Corynebacterium
 • Forskjellen mellom en inngrodde hår og en byll
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com