årsakene til underernæring

Skrevet av: Anne Brit Lystrup oppdatert: 2014-07-22
underernæring er en medisinsk tilstand som kan føre til en rekke ernæringsbetingede sykdommer, som for eksempel anemi, beriberi, pellagra, og rakitt. i ekstreme tilfeller kan underernæring føre til sult og død. årsakene til underernæring er mest ofte knyttet til utilstrekkelig inntak av næringsstoffer, men underernæring kan også være forårsaket av overdreven eller ubalanserte næringsstoff forbruk. utilstrekkelig næringsstoffet forbruket er vanligvis forårsaket av forhold som fattigdom, naturkatastrofer, dårlige oppdrett praksis eller mangel av landbruket teknologi, eller konflikter og kriger. underernæring kan også være forårsaket av dårlige kostholdet valg, som fører til inntak av matvarer som ikke har den riktige næringsbalansen for den fortsatte funksjon av menneskekroppen.
naturkatastrofer, som tørke, flom, orkaner, eller jordskjelv, er også vanlige årsaker til underernæring. disse naturkatastrofene påvirker matproduksjonen ved å drepe eller ødelegge avlinger. uinformerte jordbruk, for eksempel en manglende evne til å rotere avlingene, kan forårsake jorderosjon og infertilitet, som kan også forstyrre produksjonen av mat. I tillegg kan sult også være forårsaket av manglende tilgang til moderne landbruket teknologi, som gir større avling. mangel på vann renseteknologi er enda en av de vanligste årsakene til underernæring, som usikre vannforsyning kan føre til infeksjon og sykdom som forårsaker folk til å bli underernært.
kriger og konflikter kan også forstyrre bøndenes evne til å produsere nok mat til å fø en befolkning. dette kan skyldes plutselige mangel på arbeidskraft på grunn av tap av liv, eller til ødeleggelse av matplanter. konflikter kan også føre til ødeleggelse av verktøy som strøm og vann, som kan også hemme matproduksjonen og føre til omfattende sult.
i moderne tid, ernæringseksperter peker på en tilstand som kalles over- ernæring som en av de viktigste årsakene til underernæring i første verdens nasjoner. over- ernæring oppstår når en persons kosthold inneholder nok kalorier, men inkluderer ikke nok vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. denne typen underernæring oftest fører til fedme, og relaterte tilstander som hjertesykdom og diabetes. utlede en betydelig mengde kalorier fra en enkelt kilde, for eksempel mais eller poteter, kan føre til underernæring, som kan overdrevent inntak av tomme kalorier og junk food. en annen årsak til over- ernæring er alkoholisme, som alkohol er kalori og ofte fører den som drikker for å føle deg mett, men inneholder ikke mange næringsstoffer som kroppen trenger.


Previous:nothing Next:de vanligste eggløsningsproblemer

Relaterte artikler


 • gjenkjenne bronkitt hos spedbarn
 • lege-pasient privilegium
 • hypotoni
 • vite om jeg er allergisk mot hvete
 • aniseikonia
 • hypomagnesemi
 • sterol
 • holistisk helse
 • normal puls for kvinner
 • junctional rytme
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com