guttaperka

Skrevet av: Line Eeg oppdatert: 2014-06-27
guttaperka ( palaquium gutta ) er en frukt -bærende tre tilhører sapotaceae familien som deler sin slekt med mer enn 100 andre medlemmer. funnet spredt over hele Sørøst-Asia, fikk dette tropiske botaniske navnet sitt fra det malaysiske ordet for getah Perca, som løst betyr ' gummi. " dette var en rimelig nominasjon siden saft av treet gir en naturlig forekommende latex som hadde blitt tatt i bruk av lokale beboere i hundrevis av år før han ble " oppdaget " av britene i midten av 1800-tallet. Siden den gang har imidlertid guttaperka vært en del av en like lang og fascinerende historie.
for eksempel guttaperka resin erstattet gummi som brukes til å isolere Telegraf kabler, inkludert de som drapert gulvet Atlanterhavet for å aktivere den beryktede transatlantiske telegrafen kommunikasjon mellom Dronning Victoria og u. s. president James Buchanan. det samme materialet ble brukt til å produsere daguerreotypiet og tintype saker og til å lage smykker, for eksempel dekorative hairpieces og kammer. av særlig oppmerksom var bruken av guttaperka å legge håret på en tapt kjær inn perle, emalje og andre materialer for å skape " sorg " smykker for å hedre deres minne. noen av disse brikkene har overlevd og er av stor verdi i dag.
selv møbelindustrien av det 19. århundre tok varsel av de eksepsjonelle egenskapene til dette materialet. faktisk den guttaperka selskapet raskt grep muligheten til å gjøre sjakk sett, figurer og te skuffer fra stoffet med samme navn. men de også begynte å produsere støpte speil rammer, skjenker, stoler og sofaer som rivaliserte med de forseggjorte detaljene funnet i stykker hånd skåret fra trevirke. dette var et langt sprang fra de tradisjonelle møbler- making standarder for tiden.
mange av disse pyntegjenstander og møbler fra fortiden lever videre i museer eller i privat eie. kan imidlertid eksempler på guttaperka håndarbeidet også finnes ved å se i speilet og si " aah' -som er, for de som har holdt ut en rotfylling. det er fordi ting er blandet med andre harpiks og sinkoksid og brukes til å fylle opp tomrommet i tannen etter at den er boret ut. denne praksisen, som også begynte kort tid etter Storbritannia innførte guttaperka til verden, fortsetter i dag. faktisk, brasilianske guttaperka bøndene høste harpiks for dette formålet, som tjener ca $ 30 millioner oss dollar fra u. tallet. hvert år.


Previous:nothing Next:normale HCG nivåer i tidlig graviditet

Relaterte artikler


 • nyrebekkenbetennelse
 • de vanligste årsakene til underarm lukt
 • noen strategier for krise forebygging
 • blir selvmotiverende
 • cervical ektropion
 • second opinion
 • de vanligste symptomene på en intestinal brokk
 • lege-pasient privilegium
 • kunstig inseminasjon
 • q feber
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com