lipidmetabolisme

Skrevet av: Trine Mørland oppdatert: 2014-04-11
lipidmetabolismen er prosessen der fettsyrene er fordøyd, brutt ned til energi, eller lagres i kroppen for senere bruk av energi. disse fettsyrene er en komponent av triglyserider, som utgjør hoveddelen av de fete mennesker spiser i matvarer som vegetabilske oljer og animalske produkter. triglyserider kan bli funnet i blodårene samt lagret for fremtidige energibehov i cellene i fettvev, bedre kjent som kroppsfett, og i leverceller. skjønt kroppens viktigste kilde til energi er karbohydrater, når denne kilden er oppbrukt, vil fettsyrene i triglyseridene da bli brutt ned som en backup energikilde. eksempler på ganger i kroppen trekker energi fra lipidmetabolismen er under trening, når tilførselen av glykogen, eller den lagrede formen av karbohydrater glukose, er brukt opp, eller når det ikke er tilstrekkelig karbohydrat i kosten for å dekke kroppens energibehov.
det første trinnet i lipidmetabolismen er forbruket og fordøyelsen av triglyserider, som finnes både i plante mat som oliven, nøtter og avokado, og animalske matvarer som kjøtt, egg og meieriprodukter. disse fett reise gjennom fordøyelsessystemet til tarmen der de ikke klarer å bli absorbert i triglyseridform. I stedet blir de delt via et enzym kalt lipase til fettsyrer og, oftest, en monoglyceride, som er et enkelt fettsyre kjeden festet til en glyserol. disse delt triglyserider deretter kan absorberes gjennom tarmen og satt sammen i sine opprinnelige form før de ble transportert av kylomikroner, en type av et stoff som ligner på kolesterol kjent som et lipoprotein, inn i lymfesystemet.
fra lymfesystemet triglyserider komme inn i blodbanen, hvor prosessen med lipid metabolisme kan gjennomføres på en av tre måter, som de er enten transportert til leveren, til muskelceller, eller til fettceller, hvor de enten lagres eller brukes til energi. hvis de ender opp i levercellene, blir de omdannet til en slags "dårlig" kolesterol kjent som svært- low-density lipoprotein ( VLDL ) og sluppet inn i blodet, hvor de arbeider for å transportere andre lipider. triglyserider sendt til muskelceller kan bli oksidert i mitokondriene i cellene for energi, mens de som ble sendt til fettcellene blir lagret til de skal brukes til energiproduksjon på et senere tidspunkt. dette resulterer i en økning i størrelsen på fettcellene, synlig på en person som en økning i kroppsfett.


Previous:nothing Next:primær hyperkolesterolemi

Relaterte artikler


 • de vanligste årsakene til kronisk post-nasal drypp
 • lipodystrofi
 • vanedannende personlighetsforstyrrelse
 • tidlig menopause symptomer
 • Forskjellen mellom artralgi og myalgi
 • de vanligste årsakene til alvorlig hæl smerter
 • nyrebekkenbetennelse
 • søt syndrom
 • ansett farlige blodsukkernivået
 • om av øretrompet dysfunksjon
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com