cystisk fibrose

Skrevet av: Anne Brit Lystrup oppdatert: 2014-02-04
cystisk fibrose er en arvelig sykdom som rammer tusenvis av barn og voksne. påvirker pust og fordøyelse, kan cystisk fibrose være livstruende. om det er i dag ingen kjent kur for sykdommen, det er medisinske behandlinger som kan bedre utsiktene for de som sliter med cystisk fibrose. fleste personer med cystisk fibrose leve for å være i trettiårene. dessverre, men mange dør før de når voksen alder. som cystisk fibrose er arvelig, er det ikke smittsomt.
den fortykkede slimet blir en oppmuntrende sted for bakterier å avle og vokse. Som et resultat av personer med cystisk fibrose ofte lider av hyppige lungeinfeksjoner. slutt, lungene blir skadet av tilbakevendende infeksjoner.
fortykkelse av fordøyelsesvæsker som et resultat av cystisk fibrose kan føre til at kanalene som kjører fra bukspyttkjertelen til tynntarmen til å bli tett. når dette skjer, kan væsker ikke nå tynntarmen. dette er problematisk fordi de væsker er nødvendig for riktig fordøyelse av mat. når disse kanalene er tilstoppet, vekst og fordøyelsesproblemer resultat.
det er mange symptomer på cystisk fibrose, alt fra mild til alvorlig. symptomer på cystisk fibrose omfatter hoste, tungpustethet, hyppige lungeinfeksjoner, dårlig vekst, og kortpustethet. personer med cystisk fibrose også ofte ha intestinal blokkeringer og krakker som er fettete og klumpete. infertilitet er vanlig i berørte menn.
enkelte par er mer utsatt for å bære genet som forårsaker cystisk fibrose og sende den videre til sine barn. hvis en person har en familie historie av cystisk fibrose, er han eller hun mer sannsynlig å bære genet. genet som forårsaker cystisk fibrose er mest vanlig hos kaukasiere. Imidlertid påvirker sykdommen individer av alle raser.
det er en cystisk fibrose carrier- screening test tilgjengelig for de som er gravide eller planlegger en graviditet. testen innebærer å ta en blodprøve eller spytt og sender det til et laboratorium for å teste for genet som forårsaker sykdommen. men testen er elektivt, mange medisinske myndigheter anbefaler det for alle par forventer en baby eller planlegging for graviditet.


Previous:nothing Next:de vanligste årsakene til kvalme og besvimelse

Relaterte artikler


 • de ulike øyeinfeksjon symptomer
 • de ulike Gerd symptomer
 • hypopituitarism
 • kardial astma
 • Hvordan kan jeg unngå bug biter
 • hvorfor er anoreksi for vekttap usunt
 • de vanligste årsakene til døvhet hos barn
 • årsakene til gonoré
 • bilateral ganespalte
 • vanligste årsakene til plutselig leddsmerter
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com