Forskjellen mellom lupus og sklerodermi

Skrevet av: Mona Storm Nilsen oppdatert: 2014-01-24
lupus og sklerodermi er i samme familie av bindevevssykdommer, men de er forskjellige lidelser som er forskjellige i utseende, har ulike symptomer og har ulike behandlinger. begge forholdene er autoimmune sykdommer, som følge av en overaktiv immunsystem som angriper kroppens eget vev som fremmede stoffer. mens lupus er først og fremst en inflammatorisk sykdom, er sklerodermi en fibrøs sykdom påvirker bindevev.
symptomer på lupus varierer sterkt fra person til person, og de kan stole på alvorlighetsgraden av tilstanden. i tillegg til sommerfugl utslett, andre typiske symptomer er tretthet, feber, vektendring og smerte eller stivhet på leddene. de også kan omfatte hårtap, utslett som vises eller forverres etter soleksponering og munn sår. folk som har lupus kan også finne at deres fingre eller tær slå nummen og misfarget når kald
det klassiske symptomet på sklerodermi er fingre eller tær som blir hvit eller grå når de utsettes for kulde andre. symptomer inkluderer fortykket flekker av hud på fingrene eller hendene og stram hud i ansiktet eller hender. halsbrann og gastroøsofageal reflukssykdom også er vanlige symptomer.
diagnosen lupus og sklerodermi er vanskelig. det er overlapp mellom disse forhold og andre autoimmune sykdommer, som for eksempel Sjøgrens syndrom og rheumtoid leddgikt, slik at diagnostiske prosessen kan bli lang. diagnose er basert på undersøkelser av revmatologenes og resultater av blodprøvene.
lupus og sklerodermi har ingen kur, men symptomene kan behandles. lupus vanligvis er behandles med ikke-steroide anti- inflammatoriske medisiner som ibuprofen eller paracetamol samt kortikosteroider å kontrollere betennelse. antimalariamidler også er effektive, men det er ingen kjent sammenheng mellom lupus og malaria. lupus vanligvis sykluser mellom perioder med fakler og dvalen.
symptomer på sklerodermi er behandlet med halsbrann medisiner og agenter for å undertrykke immunsystem. blodtrykk medisiner også kan bli brukt. disse medikamentene utvider blodårene for å bedre blodsirkulasjonen.


Previous:nothing Next:ekkokardiogram

Relaterte artikler


 • ovarialt hyperstimuleringssyndrom
 • tegn på ufruktbarhet
 • trykksår
 • ondartet fibrøs histiocytoma
 • svangerskapsdiabetes
 • hyperkalsemi
 • sterol
 • de vanligste årsakene til nakkesmerter og nummenhet
 • fekal inkontinens
 • akutt encefalitt
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com