hva er inulin fiber?

Skrevet av: Christian Boreg Lars oppdatert: 2012-01-04
Inulin er både en fiber og en sukker. Den brukes som en feit erstatning og et drivstoff kilde. Inulin fiber brukes til å måle nyrefunksjon, kan omdannes til etanol, og det er enda bevis for at den kan bistå i forvaltningen av diabetes (selv om det ikke forveksles med insulin). Men hva er egentlig inulin fiber og hvor kommer den fra? Her er noen fakta om denne lille diskutert, men ofte konsumert næringsstoff

En kostfiber

I ernæringsmessige terminologi, inulin er mest grovt kategoriseres som et kosttilskudd (eller spiselig) fiber fordi den passerer gjennom fordøyelseskanalen stor grad ufordøyde. Ironisk nok, inulin, som mange av de såkalte kostfiber, ikke inneholder noen faktiske fibrer

A Løselig Fiber

Kostfiber faller inn i to hovedkategorier:. Løselig og uløselig. Verken blir absorbert av fordøyelseskanalen, men løselig fiber oppløses i vann, mens uløselige fiber ikke. En annen funksjon av løselig fiber er at, selv om de ikke brytes ned av den menneskelige fordøyelseskanalen, er de delvis fordøyd av bakterier som lever i tykktarmen. Inulin er et løselig fiber.

En Fiber består av Sukker

Kjemisk, tilhører inulin til en familie av fibre kjent som fructans, som er polymerer av fruktose (grupper av enkle sukkerarter knyttet sammen). Fructans brukes av planter til å lagre energi. Et interessant trekk ved fructans er at de gjør planter til å trives i lave temperaturer, ved å hjelpe cellemembranene til å være intakt, selv når frossen.

Så hvor kommer det fra?

Inulin finnes i overflod i mange ikke -stivelsesholdige rotfrukter og jordstengler som Burdock røtter, jordskokk, løk og hvitløk. De fleste av inulin fiber som brukes som tilsetningsstoff kommer fra sikorirøtter (som ligner på små rødbeter røtter) på grunn av sin gjennomgående høy inulininnhold.

Dietary Uses av Inulin Fiber

Inulin fiber har kommet til bli stadig mer brukt som et tilsetningsstoff, fordi den er søt-smak, men likevel svært lavt i kalorier, kremet i konsistens, men likevel helt fettfri, og kan også hjelpe til med opptaket av visse mineraler.

Non-Dietary Uses av Inulin Fiber

Inulin brukes også til å hjelpe indikere nyre helse ved å bestemme hastigheten som nyrene filtrerer væsker. Det kan også ha potensial som drivstoff kilde, da det er gjæringsprosessen som kan konvertere visse typer inulin direkte til etanol.


Previous:nothing Next:hvordan du beregner min BMR med vekttap per uke

Relaterte artikler


 • hva er en høy glykemisk kosthold?
 • hvordan å lage en diett plan
 • hva som utgjør lipider?
 • curcumin bivirkninger
 • reservatrol fordeler
 • fakta om fenylalanin
 • hvordan lavere kolesterol med mat
 • hvordan holde maten cravings i sjakk
 • hvordan å gå ned i vekt med CLA (konjugert linolsyre)
 • hvor å kjøpe vitaminer
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com