niacin bivirkninger på leveren

Skrevet av: Trine Mørland oppdatert: 2011-12-19
Niacin, også kjent som vitamin B3 eller nikotinsyre, er et vannløselig vitamin som blir brukt som kolesterol og blod lipid (fett) senking agent. Bivirkningene av niacin omfatter flushing og gastrointestinale forstyrrelser, og på høyere vedvarende doser levertoksisitet (leverskade). Den umiddelbare-release form av niacin er assosiert med mindre toksisitet til leveren enn andre former

Funksjon

Niacin brukes i kroppen til å produsere nikotinamid, som er byggesteinen for coenzymes nikotinamid adenindinukleotid (NAD) og NAD fosfat (NADP). NAD funksjoner primært i å fange aktive fosfater (energi) i løpet av sammenbrudd (katabolske) av karbohydrater, fett, proteiner og alkohol. NADP funksjoner primært i å donere aktive fosfater under produksjon (anabole) av karbohydrater, proteiner, fett og kolesterol.

Fordeler

Anbefalt daglig dose (RDA) for niacin er 14 og 16 mg /dag for kvinner og menn , henholdsvis. Niacin vil behandle og forebygge nikotinsyre mangel (pellagra) og lavere kolesterol og lipider i blodet. Pellagra er vanlig hos personer som er avhengige tungt eller utelukkende på ubehandlede mais (corn) som et kosttilskudd stift. Men tillater tradisjonelle metoder for å forberede mais deig (masa) nikotinsyre å bli bioavalible, og dermed hindrer pellagra. Niacin blokker utgivelsen av lipider i blodet og er nyttig for behandling av en rekke blod lipid lidelser. Det senker lav-density-lipoprotein (LDL) kolesterol, triglyserider og lipoprotein A. Det øker også "god" high-density lipoprotein-(HDL) kolesterol.

bivirkninger på leveren

De fleste rapporterte bivirkningen av økningen niacin inntaket er flushing (varm, kløe, rødt, eller tingly hud). Disse symptomene dukker opp på øvre inntak (UI) nivå på 30 til 35 mg /dag, men kan reduseres ved å sakte bygge opp til høyere doser niacin, og vanligvis bedre over tid. Levertoksisitet er rapportert etter måneder med daglige doser på 500 til 750 mg /dag. Bivirkninger på leveren inkluderer forhøyede leverenzymer, gulsott og hepatitt. På grunn av disse potensielle bivirkninger, er medisinsk oppfølging anbefales når nikotinsyre brukes over UI nivå.

Typer Niacin

Niacin kosttilskudd er tilgjengelig som nikotinamid eller nikotinsyre. Nikotinamid er vanligvis finnes i befestede matvarer, og nikotinsyre er tilgjengelig over disk eller ved resept. Nikotinsyre er tilgjengelig i umiddelbar-release, utvidet-release og slow-release skjemaer. Umiddelbar-release nikotinsyre er assosiert med mindre levertoksisitet enn utvidet-release og slow-release skjemaer.

Expert Insight

Niacin er trygt å konsumere på eller under UI (30 til 35 mg /dag). Levertoksisitet er vanlig med høyere doser av slow-release niacin, mindre vanlig med forlenget-release niacin, og sjeldne med øyeblikkelig-release skjemaer. Dersom høye doser og kontinuerlig bruk blir tatt eller vurdert, søke råd og oppfølging av en medisinsk faglig blod lipid profiler og leverfunksjon.


Previous:nothing Next:Nordic Naturals fiskeolje fordeler

Relaterte artikler


 • hvordan brenne kroppsfett
 • hvordan miste kroppsfett raskt
 • hvordan kosthold riktig måte
 • bivirkningene av quickslim
 • effekter av protein tilskudd
 • vekttap fordelene med olivenolje
 • roller av fettløselige vitaminer
 • hvordan å avvenne selv av kaffe
 • hvordan du kan forbedre hukommelsen og føles yngre
 • Hva er normal natrium nivå for voksne?
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com