hva er umettet fett?

Skrevet av: Vivian Håndstad oppdatert: 2011-09-15
Kjemisk sett, lipider (også kjent som fett) er lange kjeder av karbon molekyler som er bundet sammen med hydrogen. Fett kan være umettede eller mettede. Hvilken type fett avhenger av arrangement av karbon molekyler med hensyn til hydrogen molekyler. Mettet fett er fett som er "mettet" med hydrogen atomer. Mange av karbon molekyler i umettet fett er ledige av hydrogen

kaloriverdi

umettet fett, fordi de ikke har hydrogenbindinger i dem, inneholder mindre energi. Dette betyr at de har litt færre kalorier enn mettet fett. Men, alt fett er høy i kalorier, så en lav-fett diett er best hvis du prøver å gå ned i vekt.

Vegetabilske Kilder

Umettet fett er de fett som finnes i grønnsaker, blant annet mais og raps olje samt nøtter, soya og lin. Disse fett, mens ikke kalorier, er bedre for deg helsemessig. Mettet fett, omvendt, er de som finnes i animalske produkter som kjøtt, meieriprodukter og egg. En diett av mettet fett er vanligvis forbundet med økt risiko for hjertesykdom.

Kjøtt Kilder

Kjøtt som inneholder umettet fett er som regel fisk. Tunfisk, sild, sardiner og laks er spesielt høye i umettet fett og regnes for å være hjerte-sunt på grunn av sin høye konsentrasjoner av omega-3 fettsyrer (som er avgjørende for stoffskiftet og ikke skapt i kroppen).

Fysiske egenskaper

Umettet fett er generelt flytende ved romtemperatur. Vegetabilsk olje er en umettet fett og er flytende ved romtemperatur, og det er mutter oljer (for eksempel valnøtt olje). Mettet fett er fast til semi-solid i romtemperatur. Bacon fett, smør og ost inneholder mettet fett som er fast ved romtemperatur.

Helse Verdi

Flerumettet og enumettet fett er typer umettet fett. Dietter høy i begge disse typer fett er forbundet med god kolesterolnivået og betraktes som en del av et hjerte sunt kosthold. Selv om bare 25-35 prosent av kosten bør komme fra fett, bør mesteparten av fettet (18-28 prosent av kostholdet ditt) være umettet-spesielt flerumettet og enumettet-fett.


Previous:nothing Next:fordelene med ris kli olje

Relaterte artikler


 • hvordan å gå ned i vekt med en full mage
 • hva er kalsium citrat brukes til?
 • hva er druekjerneolje til?
 • hvordan gjøre grunnleggende protein pannekaker
 • hvordan å miste £ 20 i 1 måned
 • hvordan gjøre selleri-hibiscus frossen dessert (smaker som sorbet)
 • høyt kolesterol og høyt blodtrykk diett
 • hva er farene ved høye triglyseridnivåer?
 • hvordan du beskytter kroppen
 • hvordan få mer vitamin C i kosten
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com