hvilken mat som er høy i protein?

Skrevet av: Anne Brit Lystrup oppdatert: 2012-09-10
Av alle næringsstoffer gruppene, er protein uten tvil den viktigste. Det er den grunnleggende byggesteinen i ikke bare muskler, men også hud, hår og negler. Det er en viktig komponent i cellevegger, en forløper til hormoner og spiller en viktig rolle i overføringen av oksygen i blodet og transkripsjon av DNA. Proteiner er laget av en kombinasjon av mer enn 20 aminosyrer, ni av dem er ikke produsert av kroppen og må skaffes via kosten. Det anbefales at en gjennomsnittlig voksen mann spise minst 56 g protein daglig (46 for kvinner). Dette bør komme fra en rekke av de matvarer som er naturlig høy i protein

Kjøtt

Foods stammer fra dyr er de høyeste i god kvalitet protein. Kjøtt, som biff, kylling, kalkun og svinekjøtt, inneholder 6-9 g protein per oz. , Omtrent like mye som finnes i ett stort egg. Meieriprodukter, som melk, ost og yoghurt, er alle høyt i protein også. I tillegg til mengden protein, animalsk mat inneholder komplette proteiner, noe som betyr at de inneholder alle de essensielle aminosyrene ikke produsert av kroppen. Problemet med animalske proteiner er at de er også høy i mettet fett. For mye avhengighet av animalske proteiner kan føre til fedme og hjertesykdommer.

Fisk

Selv betraktet kjøtt av de fleste vegetarianere, er den ernæringsmessige kvaliteten på fisken signifikant forskjellig fra andre dyr. Tunfisk og laks, for eksempel, inneholder nesten like mye fullverdig protein som kylling eller svinekjøtt, men med nesten ingen av mettet fett. I stedet, laks, for eksempel, er lastet med svært gunstig omega-3 fettsyrer, vitamin D og flere andre næringsstoffer. Så, mens fisken har noe mindre total protein, generelt, er det en sunnere kilde til næring.

Nøtter og frø

Som de fleste vegetabilske kilder til protein, nøtter og frø er ikke komplette proteiner. De må kobles sammen med korn for å gi de essensielle aminosyrene de mangler. Likevel, de er lastet med aminosyrer de inneholder. Mandler, for eksempel, inneholder fire ganger så mye protein som melk (8 g per 1 /4 cup). Peanøtter har litt mer enn det. Per 1 /4 kopp, cashewnøtter inneholder 5 g og pekannøtter 2. 5 g. Frø har lignende protein innhold, med solsikkefrø inneholder 6 g per 1 /4 kopp, gresskarfrø 8 g og linfrø 8 g. Som fisk, nøtter og frø er relativt lav i mettet fett.

Belgfrukter

Som nøtter og frø, må belgfrukter være sammen med hele korn, som for eksempel ris eller brød, for å skape et helt protein. De fleste bønner inneholder omtrent like mye protein som peanøtter og mandler. Soyabønner inneholder ca 14 g protein per 1 /2 kopp. A 1 /2 kopp servering av tofu, som er laget av soyabønner, inneholder ca 10 g protein. Svarte bønner, pinto bønner og kikerter inneholder ca 7 g per 1 /4 cup.

Quinoa

En av de best bevarte hemmeligheter protein av verden er en søramerikansk grønnsak som heter quinoa. Etter å ha alle fordelene av vegetabilske proteinkilder, inkludert lav total kalorier og lite mettet fett, quinoa er også en komplett protein som ligner i kvalitet på melk. Quinoa ble priset av inkaene for å øke utholdenhet av deres krigere. I dag kan quinoa finnes i de fleste helsekost butikker, men har ennå til å bli en bærebjelke i det amerikanske kostholdet. Den lette, nutty smaken og litt crunchy tekstur gjør den til en utmerket erstatning for couscous eller ris, eller som et frittstående parabolen.


Previous:hvordan du har god søvn Next:ni matvarer som kan senke kolesterolet

Relaterte artikler


 • hvorfor er kolesterol nødvendig?
 • hva du skal spise på sonen kosthold
 • Pilates nybegynner trening for å miste buk fett
 • måltid planer for en høy-protein diett
 • hva er polyfenoler?
 • hvordan å ta sunne snacks på farten
 • om Atkins dietten og søvnighet
 • hvordan du kan redusere tryglicerides
 • vekttap for barn
 • kosthold for hypoglykemi
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com