negative effekter av delvis herdet vegetabilsk olje

Skrevet av: Øyvind Werrum oppdatert: 2011-12-04
Delvis hydrogenert olje opprettes når hydrogen blir lagt til olje for å produsere en kunstig fett som øker holdbarheten av mange bearbeidet mat. Resultatet er en stivere, mer solid fett som består av transfettsyrer. Mange offentlige helse-eksperter og myndigheter har advart om farene ved å konsumere disse transfett. I 2003 den amerikanske Food and Drug Administration annonsert at produsentene må listen transfett på etikettene på matvarene, fra 1. januar 2006 for å øke offentlig oppmerksomhet om farene forbundet med deres forbruk.

HDL kolesterol

Studier har bevist at transfett finnes i delvis hydrogenerte oljer har en ødeleggende effekt på HDL, eller gode kolesterolet. Forskere ved Wageningen University i Nederland gjennomførte en studie hvor friske individer hadde sine dietter endret til å omfatte 10 prosent kalorier fra transfett. Etter fire uker, hadde deltakernes HDL nivået sunket med 21 prosent. Forskerne konkluderte med at langvarig inntak av transfett er direkte korrelert til redusert HDL-kolesterol og økt risiko for sykdom og hjertesykdommer.

LDL kolesterol

Ikke bare transfett lavere gode kolesterolet, de også øke nivået av LDL , eller dårlig kolesterol. En studie utført ved Institutt for Nutraceuticals og Functional Foods ved Laval University i Quebec, Canada, studert virkningen av transfett på blod profiler av 36 personer over en 35-dagers perioden. Deltakere som fikk en høy mengde av transfettsyrer i kostholdet viste en betydelig økning i LDL-nivå og partikkel størrelse på LDL. Forskerne konkluderte med at inntak av transfettsyrer er direkte korrelert til en dramatisk økning i partikkelstørrelse av LDL kolesterol, og derfor økt risiko for hjertesykdom.

Risiko for hjertesykdommer

"En rekke studier har funnet at transfett øker vår risiko for hjertesykdom, sier Mary Beth Sodus, en registrert kostholdsekspert ved University of Maryland Medical Center. Trans fett fra delvis hydrogenerte oljer har vist seg ikke bare å påvirke kolesterol, men også føre til betennelse og herding av blodårene, noe som vesentlig øker risikoen for koronar hjertesykdom. I en studie rapporterte november 1997 i New England Journal of Medicine, basert på Nurses 'Health Study på 80. 000 kvinner, forskere anslått at folk kunne redusere risikoen for hjertesykdom med 53 prosent hvis de erstatter bare 2 prosent av kaloriene fra transfett med umettet fett.


Previous:effekten av protein barer Next:matvarer for å unngå når lite jern

Relaterte artikler


 • borage olje sikkerhet
 • ADHD kosthold behandlinger
 • jern rik mat for menn
 • mat for en rundetid band kosthold
 • frukt og grønnsaker for huden
 • daglig kalori behov for kvinner
 • de syv ukers diett
 • liste over de fem mat grupper
 • guide til mat etiketter
 • mat listen for blodtype b kosthold
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com