fettrik mat som er bra for deg

Skrevet av: Vivian Håndstad oppdatert: 2011-11-04
Høy fett matvarer har et dårlig rykte som fetende og dårlig for deg. Men mens noen fettrik mat, som animalsk fett, transfett og frityrstekt mat ikke kan være bra for helsen din, er det ganske mange sunn fettrik mat som vil hjelpe deg å miste de få ekstra pounds og gir deg all den essensielle fettsyrer som kroppen din trenger.

Mandler

Mandler er en god kilde til enumettet fett, noe som kan bidra til å redusere kolesterolnivået, og kan hjelpe til med vekttap. De er høy i protein og inneholder nesten ingen karbohydrater. De er en god kilde til vitamin E, jern, sink, kalium og magnesium. De er også en høy fiber mat. Fytokjemikalier beta-sisterol stigmasterol og campesterol finnes i mandler og kliniske studier har vist at disse stoffene bidrar til et sunt hjerte.

Laks

Laks er en utmerket kilde til omega-3 fatty acid. Omega-3 holder hjertet sunt, gjør at hjernen fungerer riktig, stopper betennelser, hjelper blodsirkulasjonen og holder blodsukkeret stabilt. Laks er en god kilde til protein, med en tre-unse servering gir 18 gram protein. Laks inneholder også gode nivåer av selen, vitamin B12 og niacin.

Avokado

Selv om avokado inneholder mye fett, dette er enumettet variasjon, spesielt oljesyre. Oljesyre er en omega-9 fett, også finnes i olivenolje og macadamia nøtter. Studier har vist omega-9 senker kolesterol nivåer, og de som spiser det regelmessig har blitt funnet å ha lavere forekomst av kreft og diabetes. Avokado inneholder også gode nivåer av antioksidanter lutein, som er viktig for øyehelsen.

Coconut

Coconut er en annen god kilde til hjerte-sunt fett. Selv om dette er teknisk mettet fett, er det et medium-chain triglyserider. Dette betyr at det er svært forskjellig fra den lange kjeden mettet fett. Kroppen bruker denne typen fett for rask energi, snarere enn å lagre det. Rundt 50 prosent av fettet i kokos er laurinsyre, som er antibakteriell og soppdrepende. Coconut inneholder også gode nivåer av fiber, kalium og magnesium.

Olive Oil

Olivenolje er en stift i Middelhavet kosthold, og studier har vist de som regelmessig konsumerer olje oliven har lavere blodtrykk og mindre utsatt for alvorlige sykdommer som hjertesykdommer og enkelte krefttyper. Olivenolje er en omega-9 enumettet fett, og er høy i sammensetninger som kalles fenoler, som er kraftige antioksidanter.


Previous:naturlige sove urter Next:hvilke matvarer klart tilstoppede arterier?

Relaterte artikler


 • fôret for å få vekt og muskler
 • hva slags mat bør tenåringer spise for å få vekt
 • måter å trimme magen fett
 • fett tap diett tips
 • sunn bursdag snacks
 • hvordan å spise som en kvinnelig utøver
 • kosthold platå tips
 • Hvordan kan jeg spise balanserte måltider på en 1200-kalori diett?
 • gratis fett leirer for barn
 • dietter for personer på et svært stramt budsjett
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com