dietter for utholdenhet idrettsutøvere

Skrevet av: Tone Paulsen oppdatert: 2011-11-12
Optimal ernæring er avgjørende for topp ytelse. For alle utholdenhetsutøvere, er riktig kosthold av avgjørende betydning. Ernæringsmessige mangler vil føre til mangel på energi og i noen tilfeller med personskader.Spise riktig mat vil hjelpe utøvere øke sin fitness nivåer, utvikle optimal nerve-muskel reflekser og nå sine mål vekt og kroppssammensetning. Å være en vellykket utholdenhet idrettsutøver, er riktig kosthold muligens så viktig som et effektivt treningsprogram.

Karbohydrater

Under trening, glykogen (lagret form for glukose) omdannes til glukose, som er kroppens viktigste energikilde. Evnen til å opprettholde langvarig hard fysisk trening er direkte relatert til kroppens nivå av muskel glykogen.Det er to former for karbohydrater, komplekse og enkle. Komplekse karbohydrater gir en langsommere og mer vedvarende kilde til energi. Dette vil være en utholdenhet idrettsutøver viktigste energikilde. Disse finnes i en rekke matvarer, fra hel-måltid brød og pasta, til bønner og rotfrukter. Enkle karbohydrater er også kjent som sukker. Uraffinert karbohydrater kan spises på anledning og finnes i de fleste frukter og grønnsaker. Raffinert enkle karbohydrater bør alltid unngås. Disse finnes i de fleste behandlet, sukkerholdig mat, tilberedt måltider og sauser og brus.

Fett

Fett er en annen av kroppens energikilder. I lengre utholdenhet hendelser, vil mer enn halvparten av utøveren energien kommer fra fett reservene. Det er imidlertid viktig å ikke konsumere en diett for rik på fett, spesielt trans-og mettet, da dette kan føre til en uønsket kroppssammensetning og uønsket vekt gevinst.

Essensielle fettsyrer er viktige elementer i en utholdenhet idrettsutøver kosthold. Disse finnes i fet fisk, nøtter og frø.

Proteiner

Utholdenhetsutøvere rådes til å konsumere et halvt gram protein per kilo kroppsvekt hver dag. Proteiner er avgjørende for utvinning prosessen, siden de er vant til å reparere muskler og bindevev. Men, kan overflødig protein frata utøveren av en bedre energi-kilde og kan ofte føre til vannretensjon og dehydrering.

Vann

Vann er den viktigste næringsstoffet. Uten det, kan ikke kroppen fungere skikkelig og ytelse vil bli redusert drastisk. For en utholdenhet idrettsutøver, er vann av aller største betydning. Under trening og konkurranse, må vannet være konsumert regelmessig for å erstatte tapt væske og hindre dehydrering. Post-trening, bør vannet være konsumert regelmessig-det kan ta 36 timer å rehydrate helt etter intense langvarig aktivitet.


Previous:krydret kosthold komplikasjoner Next:matvarer for å unngå i en candida diett

Relaterte artikler


 • 5 sunneste mat i verden
 • effekter av hormonelle ubalanser på fitness
 • diett plan for amming moms
 • hvordan brenne en halvkilo fett hjemme
 • hvitløk som et soppdrepende middel
 • effekten av naturlige antioksidanter
 • mat rik på fett
 • en liste over matvarer som inneholder sukker
 • sammenhengen mellom møll baller og lavt jern nivå
 • hvordan å behandle ADHD med kosttilskudd
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com