Hva er fordelene med jern tabletter?

Skrevet av: Trine Mørland oppdatert: 2011-10-27
Kroppen trenger jern, et spor mineral, til å produsere røde blodceller. Jern finnes i hver eneste celle i kroppen, for det meste sammen med protein. Den hemoglobin molekylet, som er avgjørende for frakter oksygen rundt systemet vårt, inneholder 60% til 70% av kroppens jern. Hvis vi ikke får nok jern, produserer vi mindre hemoglobin og i sin tur går mindre oksygen til våre vev. Jern er også lagret i benmarg, lever og milt. Jern tabletter kan brukes til å levere ekstra jern for hemoglobin produksjon.

Jernmangel

Jern tabletter kan være fordelaktig for alle som er jern mangelfull. Jernmangel er vanligere hos kvinner enn hos menn på grunn av den kvinnelige menstruasjonssyklusen. Det er også mer vanlig hos spedbarn, barn, ungdom, vegetarianere og kvinner under svangerskapet. Eldre mennesker kan også være jern mangelfull på grunn av dårlig absorpsjon og dårlig kosthold. Pre menopausal kvinner trenger 18 mg jern per dag, men studier tyder få mer enn 25% av kvinnene mindre enn dette. Menn og post postmenopausale kvinner bare trenger rundt 10 mg daglig.

Vegetarianere

Selv om det er mange vegetabilske kilder til jern, er dette en ikke-heme form som tas dårlig opp og brukes av kroppen. Heme jern er kun finnes i kjøtt, med biff og lever som de beste kildene. En kombinasjon av heme og ikke-heme matvarer øker absorpsjonen fra den ikke-heme matvarer. Vegetarianere kan være vanskelig å få den optimale daglige anbefalte mengder jern fra mat alene, så jern kosttilskudd være nødvendig.

under graviditeten

Jernmangel er også vanlig under svangerskapet som et foster trenger rundt 7 mg til 8 mg per dag. Den gjennomsnittlige dietten normalt bare inneholder rundt 15 til 20 mg om dagen, så kosttilskudd kan være nyttig. Et av tegnene på jernmangel kan være morgenkvalme, muligens på grunn av lavere nivåer av oksygen blir levert til cellene.

Anemi

Alle som har blitt diagnostisert med anemi ville ha nytte av å ta jerntilskudd. Anemi defineres som en reduksjon i antall røde blodlegemer i kroppen, og den reduserte oksygen-lastekapasitet i blodet. Dette kan skyldes mangel på jern i kosten, eller dårlig jern absorpsjon. Parasitter kan også forårsake anemi. Det er viktig å se en lege for å komme til roten årsak. Tar jerntabletter kan hjelpe over tid, men det er viktig å utelukke andre alvorlige sykdommer, slik som indre blødninger eller livmor fibroids.


Previous:hva er god lav carb snacks? Next:gjær matvarer for å unngå

Relaterte artikler


 • mat kilder til theanine
 • hvorfor er peanøttsmør bra for deg?
 • ting du bør unngå med diaic kosthold
 • hvordan brenne magen fett
 • seks matvaregrupper og riktige mengder
 • hva er flere karbohydrater du spiser?
 • hva er spirulina
 • en liste over cn label matvarer
 • Listen over lav-jod mat
 • peanøttsmør informasjon
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com