mat kilder til theanine

Skrevet av: Mona Storm Nilsen oppdatert: 2011-09-20
Theanine er en av de sjeldneste aminosyrer nå forsket på. Det er funnet innenfor et svært lite utvalg av planter, og er ikke regelmessig finnes som protein fra meieriprodukter, dyr eller belgfrukter. Forskning har vist at theanine fungerer som en antioksidant, beskytter cellene mot frie radikaler, og hjelper til å indusere avslapning og forhindre angst. Theanine gjør dette ved å bidra til å øke vår serotonin og dopamin nivåer, noe som igjen bidrar til å forbedre humøret, konsentrasjon, søvn og følelse av velvære.

Green Tea (Camelia sinensis)

I tillegg til en kraftig antioksidant og anti-kreft agent, er grønn te også maten kilden med høyest tetthet av theanine. Mellom en til to prosent av tørrvekten av bladene med Camelia sinensis består av denne sjeldne amino acid. Den theanine er opprettet i røttene av anlegget og overføres til bladene hvor det konsentrater. Hvor mye theanine faktisk er hentet inn i hver kopp varierer sterkt avhengig av kvalitet og alder på bladene, og tiden brukt brygging. En kopp grønn te kan gi opp til 20 mg theanine.

Black Tea (Camelia sinensis)

Svart te er laget av den samme planten som grønn te, Camelia sinensis, men bladene er lov til å oksidere en mye mer, noe som resulterer i færre antioksidanter, men større mengder av tanniner, koffein og theanine. En kopp svart te kan inneholde opp til 22 mg theanine, men igjen dette avhenger av kvaliteten på te og tidsbruk brygging.

Bay Boletus (Xerocomus badius eller Boletus badius)

Bay Boletus er en spiselig sopp skog innfødt til Nord-Amerika og Europa, og er funnet å inneholde betydelige mengder theanine. Bay Boletus lette å finne om sommeren når det er mest vanlig, og kan plukkes for forbruk. Kjøttet av denne soppen er hvit til gul, med mørk brun hud og en mild smak.

Camelia japonica og Camelia sasanqua

Dette er to varianter av Camellia familien, både hjemme i Japan, som også inneholder noen beløp av theanine i sine blader, skudd og røtter. Mens det meste dyrket for sine blomster og som dekorasjoner, er det omtale av begge bladene brukes til te også. Den theanine innholdet i disse to anleggene er mye mindre enn Camelia sinensis.

Armert mat og kosttilskudd

For tiden i Japan theanine kan finnes i flere matvarer som en juridisk tilsetningsstoff. Etter at det ble oppdaget at theanine kunne motvekt noen av koffein er negative bivirkninger, godkjent den japanske Helse-og velferdsetaten theanine som tilsetning i 1964 for brus, tyggegummi, snacks, sjokolade og te. Theanine er ikke et godkjent tilsetningsstoff i Nord-Amerika, selv om det er tilgjengelig gjennom helsekostbutikker og apotek som et supplement. Den anbefalte dosering for kosttilskudd er 200 mg to ganger daglig.


Previous:grønnsaker som inneholder plantesteroler Next:hvordan du kan fylle opp egen vannkjøler

Relaterte artikler


 • hva slags mat bør spises for vektøkning?
 • sikkerhet for Idebenone
 • Hva er fordelene med jern tabletter?
 • nitrix retninger
 • hvordan du bruker klar rengjøre detox
 • liste over matvarer med sulfites
 • hvordan du beregner vitamin inntak
 • dietter som faktisk fungerer fort
 • hvordan du kan trene hjernen din til å tenke som en tynn person
 • den beste dietten regimet
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com