liste over vitaminer

Skrevet av: Anne Brit Lystrup oppdatert: 2011-09-15
Vitaminer er avgjørende for en sunn kropp, og vitaminmangel kan forårsake alvorlig sykdom eller død. Av denne grunn er det viktig å opprettholde et godt balansert kosthold som inneholder et bredt utvalg av mat fra alle de grunnleggende mat grupper. Med den enorme mengden av informasjon om mat og reklame for de nyeste kosthold moter, kan det være frustrerende å finne ut hvilke matvarer gir nok vitaminer for optimal helse.

Vitamin B12

Vitamin B12 er nødvendig for DNA replikasjon, etablering av røde blodlegemer og er en forutsetning for et sunt nervesystem, ifølge National Institutes of Health. Når en vitamin B12 mangel er til stede, kan det hende du lider av hodepine, kvalme, problemer med fokus, tretthet og svimmelhet. I avanserte stadier av en mangel, kan permanente nevrologiske skader oppstår. Vitamin B12 finnes bare i animalske biprodukter som kjøtt, ost og egg. På grunn av dette, kan strenge veganere og vegetarianere sliter med å få nok vitamin B12, og bør ta kosttilskudd.

Vitamin D

Den primære rolle vitamin D er å hjelpe kroppen absorbere og beholde mineralet kalsium. Derfor fører en mangel på vitamin D til mangel på kalsium, noe som kan føre til et tap i bentetthet. Bones blir skjør og tynn, og i noen tilfeller, misdannede. Ifølge MayoClinic, er langvarig vitamin D-mangel årsaken til rakitt hos barn. Heldigvis er vitamin D lett for deg å få. I tillegg til kosten kilder som fisk og egg, skaper kroppen vitamin D når huden utsettes for sollys. Litt melk selskapene befeste sine melkeprodukter med vitamin D for å fremme opptaket av kalsium som finnes naturlig i melk.

Vitamin C

Nødvendig for produksjonen av kollagen, spiller vitamin C en viktig rolle i huden, ligament og blodkar reparasjon. Som en antioksidant, kan vitamin C også hjelpe forsinke aldringsprosessen. Uten nok vitamin C, kan du oppleve tørt hår og hud, blødende tannkjøtt, lett blåmerker, leddsmerter og neseblod. Hvis mangelen er alvorlig nok, kan det føre til skjørbuk-en sykdom som kan være dødelig hvis venstre ubehandlet. Vitamin C er i mange frukter og grønnsaker. Sitrusfrukter og juice, jordbær, vannmelon, ananas, grønne grønnsaker og søte poteter er gode naturlige kilder til vitamin C.

Vitamin A og betakaroten

Vitamin A spiller en viktig rolle i hud og øye helse. Også kjent som retinol, vitamin A produserer pigment i netthinnen og bidrar til å opprettholde mykt vev og slimhinner. En mangel på vitamin A kan føre til mottakelighet av smittsomme sykdommer og synsproblemer. Vitamin A er naturlig i mange matvarer som egg, ost, gulrøtter, søtpoteter, gresskar og brokkoli.Beta-karoten er det som produserer den oransje eller gul farge i visse frukter og grønnsaker, og er den inaktive formen av vitamin A. En antioksidant, kan beta-karoten hjelper forsinke aldringsprosessen.


Previous:typer av sukker-fri mat Next:guide til mat etiketter

Relaterte artikler


 • tips for å få tynne fort
 • vannflasker for personer med svelgeproblemer
 • om vitamin C-mangel
 • hvordan du spiser for en sunn baby
 • hva som anses en lav-fett kosthold?
 • gjær matvarer for å unngå
 • hva er farene av jern kosttilskudd?
 • riktig kosthold mat ideer
 • negative effekter av delvis herdet vegetabilsk olje
 • hva er den ernæringsmessige verdien av hirse?
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com