matvarer som hemmer jern

Skrevet av: Øyvind Werrum oppdatert: 2011-08-18
Fordi det spiller en viktig rolle i slike prosesser som vekst, healing og immunsystemet fungerer, er jern et mineral som er viktig for god helse. Selv strykejern kan hentes lett gjennom forbruk av jern-rik mat, er det noen matvarer som faktisk hemmer absorpsjonen av jern. Disse matvarer inneholder egg, oxalates, polyfenoler, phytates og kalsium. For å sikre maksimal absorpsjon av jern, unngå å inkludere disse matvarene i ellers jernrike måltider.

Egg

Egg inneholder et stoff som kalles fosfoprotein som binder seg til jern, hemmer jern absorpsjon. Ifølge irondisorders. org, kan man kokt egg spist med et måltid reduserer absorpsjonen av jern i at måltidet med opp til 28 prosent.

Oxalates

Foods som spinat, søtpoteter, rødbeter, nøtter, sjokolade, jordbær , hel hvete og te inneholder oxalates, et sammensatt avledet fra oksalsyre som hemmer opptaket av jern. Selv om noen av disse matvarene, som for eksempel spinat, inneholder store mengder jern, det oxalate forbindelser hindre jern absorpsjon.

Polyfenoler

Polyfenoler er forbindelser som binder seg til jern, danner et kompleks som kroppen ikke kan absorbere. Noen av de mest konsumert polyfenoler inkluderer kaffe og te. Ifølge irondisorders. org, kan jern absorpsjonen reduseres med opptil 90 prosent når kaffe og te er inkludert i et måltid. Andre matvarer som inneholder polyfenoler inkludere epler, bringebær, blåbær, valnøtter og litt krydder.

Phytates

phytates er jern-hemmende stoffer som finnes i matvarer som inneholder soya protein eller fiber. Disse matvarer kan redusere jern absorpsjon med opptil 65 prosent, ifølge irondisorders. org. Valnøtter, mandler, linser, erter, hele korn og soya produkter inneholder phytates.

Calcium

Som jern, kalsium er et mineral som er svært viktig for god helse. Den finnes i meieriprodukter og mange andre matvarer, blant annet sardiner, nepe greener og laks. Selv en liten mengde kalsium konsumert med et måltid vil ikke hemme jern absorpsjon, et større beløp, slik som i et glass melk, kan presentere et problem. Unngå å ta kalsiumtilskudd med måltider om mulig.


Previous:fôret for å få vekt og muskler Next:vitaminer for trening

Relaterte artikler


 • hvor å restarte USANA
 • ADHD høy-protein diett
 • ADHD kosthold behandlinger
 • den beste pre-game mat
 • mat høyt på sunt fett
 • hvordan du legger greener til kosthold
 • ADHD diett modifisering
 • tre-dagers rullebanen kosthold
 • informasjon om SSS kolloidalt sølv
 • ADHD og autisme dietter
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com