matvarer som blokkerer jern

Skrevet av: Catrine Blikom oppdatert: 2011-08-10
Jern er et mineral som er viktig for mange celle funksjoner, inkludert metabolisme, DNA syntese og transport av oksygen. Jern finnes i heme form, som kommer fra dyr-baserte matvarer, og nonheme form, som kommer fra plante-baserte matvarer. Absorpsjon av jern varierer med kilden av mineralet. Andre matvarer konsumert sammen med kilder av jern kan påvirke opptaket av dette viktige mineralet.

phytates, oxalates, fosfater og polyfenoler

phytates finnes i belgfrukter, korn og ris i tillegg til mange andre matplanter, og kan redusere jern absorpsjon med så mye som 50 prosent. Men, kan forbruker vitamin C med phytates oppheve denne effekten. En annen forbindelse som kan redusere kroppslig opptaket av jern er oxalates, som finnes i sjokolade og spinat, som vil fosfater finnes i brus. Polyfenoler er en antioksidant som finnes i rødvin og druer juice, samt kaffe, te og noe frukt og grønnsaker. Polyfenoler vil, dessverre, også forstyrre den kroppslige absorpsjonen av jern.

Tanniner

tanniner er en kjemisk i visse planter som fraråder konsum av disse anleggene av planteetere. Tanniner finnes i kaffe og te og er et annet stoff som minsker jern absorpsjon.

Fiber

Foods høy i fiber, som hvetekli, kan forstyrre i jern absorpsjonen.

Mineraler

Foods høy i andre mineraler som kalsium, sink, magnesium og kobber vil redusere jern absorpsjon. Melkeprodukter inngår i denne kategorien, som de er høy i kalsium.

Proteiner

Den protein som finnes i belgfrukter som linser, mungbønner, gule erter og svarte bønner vil redusere jern absorpsjon, som vil soya proteiner og proteinene som finnes i eggeplomme og hvite i eggene.

Medisiner og urter

Visse medisiner, slik som syrenøytraliserende midler, histamin blokkere eller protonpumpehemmere kan også redusere opptaket av jern. Dessuten vil enkelte urter, som peppermynte og kamille, hvis tatt i store mengder, reduseres jern absorpsjon.

Økende Iron Absorpsjon

Spise mat høy i vitamin C kan forbedre jern opptak nok til å oppveie den jern-blokkerende effekt av visse matvarer. Det er en god idé å bare spise jern-blokkerende mat flere timer før eller etter jernrike matvarer eller kosttilskudd for å maksimere opptaket av dette mineralet.


Previous:CoQ10 100 mg fordeler Next:dårlige effekter av olivenoljer

Relaterte artikler


 • hvordan gjøre en elektrolytt erstatning drink
 • tre-dagers rullebanen kosthold
 • dårlige effekter av olivenoljer
 • ADHD barnas kosthold
 • ADHD og autisme dietter
 • ADHD ernæring
 • naturlige dietter for ADHD og legge ungene
 • hva de skal mate barna med ADHD
 • oppskrifter for barn med ADHD
 • fôret for å få vekt og muskler
  Adresse:
  Postboks 7601
  1020 BERGEN
  Email: prgmea@prgmea.com